Станом на 22 квітня закупівельні ціни на молоко у господарствах населення зросли на 18% порівняно з минулим роком. Так, за оперативною інформацією із регіонів, середня закупівельна ціна на молоко від господарств населення становить 2554 гривні за тонну, що на 18% вище у порівнянні з цією датою минулого року. А від сільськогосподарських підприємств молоко закуповується у середньому за ціною 3629 гривень за тонну, що вище на 11%. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Враховуючи ситуацію, яка склалася на ринку молока в минулому році, постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2012 р. №807 було затверджено мінімально допустимий рівень цін на незбиране молоко. Завдяки цьому вдалося стабілізувати закупівельну ціну на молоко, зокрема, від господарств населення.

У той же час, Мінагрополітики працює над впровадженням нових механізмів, які дозволять стабільно отримувати якісне молоко за вигідними як для виробника, так і для переробника і споживача цінами.

«Адміністративне регулювання закупівельних цін на молоко є лише тимчасовим заходом. Тому, щоб отримати економічно обґрунтовану ціну на молоко, селяни повинні підвищити його товарність, а також знайти оптимальні шляхи збуту. Досягти цього можна за рахунок розвитку сімейних ферм з використанням сучасних технологій, а також об'єднання у кооперативи, які сприятимуть реалізації продукції без посередників», - зазначив Присяжнюк.

У той же час, глава відомства зазначив, що у сільгосппідприємствах ціни зросли на 11% і становлять 3,6 гривні за літр. Найвищі закупівельні ціни на молоко першого ґатунку у сільськогосподарських підприємств спостерігаються у Донецькій області (4010 грн/т), Луганській (4000 грн/т), Харківській (4100 грн/т), найнижчі - у Запорізькій області - 3360 грн/т. Молоко другого сорту у населення закуповується за найвищою ціною в АР Крим (3250 грн/т), Донецькій (3000 грн/т) і Херсонській областях (3116 грн/т).

Раніше міністр вказував на одну із причин низьких закупівельних цін на молоко, якою є необґрунтований і неконтрольований посередник. Саме його зловживання призводять до збитків сільгоспвиробників. Виходом із цієї ситуації є створення заготівельних кооперативів і сімейних ферм.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215