Будівельна діяльність бобрів призвела до пошкодження дамби у Пінському районі Брестської області.

«При проведенні моніторингу стану дамби, яка відділяє Дніпро-Бузький канал від меліоративного каналу і сільськогосподарських угідь у Пінському районі, були виявлені пошкоджені бобрами ділянки», - повідомили у МНС Білорусі.

Там уточнили, що «у результаті життєдіяльності бобрів на дамбі пошкоджені ділянки загальною довжиною близько 150 метрів», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як вважають біологи, чисельність бобрів, які живуть у Білорусі, перевищила оптимальну в 2,5 рази, зараз вона перевищує 63 тисячі особин. Бобри заселили багато меліоративних каналів і побудували там греблі, внаслідок чого затоплені великі ділянки лісу. Подекуди навіть утворилися «боброві ландшафти», куди людині неможливо пробратися - там греблі, хатки, повалені дерева».


 
Мінприроди Білорусі розробило план заходів щодо контролю за раціональним використанням ресурсів річкового бобра. «Є плани управління популяціями річкового бобра у басейнах річок Сож, Дніпро, Березина, Німан, Західна Двіна і Прип'ять», - зазначили у міністерстві.

Раніше з'являлися повідомлення про агресивну поведінку бобрів на території Білорусі.

У Кам'янецькому районі (Брестська область) бобер напав на чоловіка і заподіяв йому смертельне поранення, повідомили у Брестській обласній інспекції охорони тваринного і рослинного світу.

Як розповідають свідки трагедії, троє жителів Бреста виїхали на риболовлю. Побачивши бобра, вони вирішили з ним сфотографуватися. Бобер напав на одного із чоловіків, прокусив йому стегнову артерію.

І це не перший випадок нападу бобрів на людей у Білорусії.

Так, кілька років тому в селі Дров’яник Островецького району (Гродненська область) вдень на молочнотоварній фермі бобер напав на працівницю. Коли їй спробував допомогти перехожий, бобер покусав його. Тварину з явними ознаками сказу довелося вбити. Потерпілі під наглядом лікарів пройшли курс лікування.

В останні роки популяція бобра у республіці різко збільшилася. Ці тварини почали селитися у безпосередній близькості від людей. У них знизився поріг безпеки перед людиною.

Агресивність бобра навесні може бути пов'язана з тим, що йде поділ бобрових сімей, молоді особини зайняті пошуком нових територій для проживання і готові нападати на суперників.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

419