Президент України Віктор Янукович вимагає від правоохоронців неухильного виконання норм нового Кримінального процесуального кодексу, незважаючи на певні труднощі при переході від законодавчих ініціатив до практичної реалізації напрацьованих ідей.

Як повідомили ForUm'у у прес-службі Глави держави, у своєму виступі під час Всеукраїнської наради співробітників прокуратури Янукович зазначив, що органи внутрішніх справ не до кінця активізували свої зусилля у цьому напрямі.

«Сподіваюся, що це не пов'язано зі свідомим бойкотуванням норм, а викликано об'єктивними труднощами перехідного етапу. Вимагаю від органів внутрішніх справ діяти більш ініціативно і відповідально, забезпечивши неухильне виконання і дотримання всіх законодавчих вимог», - підкреслив Президент.

За словами Глави держави, за 5 місяців дії нового Кримінального процесуального кодексу громадянами внесено як заставу понад 65 мільйонів гривень, у той час як за весь 2012 рік ця сума становила 44 мільйони, а за 2011 рік - трохи більше 9 мільйонів гривень.

Янукович зазначив, що завдяки позитивним досягненням у застосуванні заходів декриміналізації відповідальності за злочини у сфері господарської діяльності на 35% зменшилася кількість осіб, які утримуються під вартою. Також, за його словами, кількість дозволів на проведення обшуків після набрання чинності нового Кримінального процесуального кодексу зменшилася майже наполовину.

«Установка чітких термінів проведення досудового розслідування, а також періодичний перегляд судом застосованих заходів дозволив нам подолати негативну ситуацію, коли в нашій державі громадяни могли утримуватися під вартою протягом декількох років в очікуванні розгляду справи судом», - заявив Янукович.

Як повідомляв ForUm, новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності з 20 листопада 2012 року - через 6 місяців після його опублікування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

410