Об'єднуватися в обслуговуючі сільгоспкооперативи вигідно селянам, які тримають як велике, так і дрібне господарство. Беручи участь у кооперативі, вони отримають доступ до ринків збуту, а також програм державної підтримки. В результаті селяни отримають не лише високі доходи, але і почнуть конкурувати на ринку з великим бізнесом, заявив глава Аграрного Союзу України Геннадій Новіков.

«Об'єднання в обслуговуючий кооператив вигідно сільгосптоваровиробникам різних форм власності та з різним розміром господарств. Вони можуть економічно розвиватися разом. Наприклад, якщо в селі з'являться 20-25 сімей, які будуть тримати по 10 корів, то вже з'явиться бізнес, адже ціна за високоякісне молоко теж буде значно вища. Об'єднавшись у кооператив, ці 20-30 селян отримають економічну мотивацію і побачать низку інших переваг», - зазначив Новіков.

За словами глави АСУ, саме завдяки кооперативам виникне реальний бізнес на селі.

«Такий економічно сильний бізнес вже вертикально інтегрується, тому може конкурувати і з європейськими країнами. Розвиваючись, цей бізнес вже не потребує пільг щороку. І така форма організації вже довела свою ефективність за останні сто років», - додав Новиков.

Він зазначив, що держава, у свою чергу, має забезпечити систему різних фінансових інструментів, зокрема, лізингу, в побудові інфраструктури, у якої будуть формуватися кооперативні об'єднання. Новіков підкреслив, якщо таким чином будуватиметься виробництво, то будуть і створюватися нові робочі місця.

Нагадаємо, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк торік представив ініціативу «Рідне село», яка передбачає соціально-економічний розвиток сільських територій шляхом створення кооперативів. Її підтримали профільні асоціації, громадські організації, міжнародні та вітчизняні експерти. А більше 9000 сільських та селищних голів, які взяли участь в опитуванні Мінагрополітики, висловилися за створення обслуговуючих кооперативів. Заробляти гроші селяни готові, об'єднуючись в кооперативи, що спеціалізуються як на тваринництві, так і на рослинництві. Згідно з опитуванням, найбільше одноосібники зацікавлені працювати у кооперативах, які заготовляють молоко, вирощують і зберігають зернові.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

316