Державний земельний банк приступить до активної діяльності вже в другій половині року. Про це в інтерв'ю діловій газеті «Капітал» заявила новий голова правління Світлана Скосирська.

Основним завданням фінустанови буде створення умов для залучення кредитних ресурсів в АПК за рахунок наведення порядку в управлінні державними землями сільгосппризначення.

За словами Скосирської, на перших порах, поки у Державного земельного банку не нагромадиться достатньо активів, він працюватиме з іншими банками.

«Поступово, у міру відкриття мережі представництв, які, можливо, будуть створені на базі Ощадбанку, станемо надавати власні банківські послуги, в тому числі і кредитування. Одночасно будемо продовжувати працювати і через наших партнерів. На перших порах перед нами стоїть завдання довести частку земель, на користування якими укладено договори оренди, з нинішніх 13% хоча б до 60%. А це чималі суми. Для ефективного управління цими коштами для кожного району ми відкриємо особові рахунки. На них будуть надходити кошти від оренди держземель сільгосппризначення, розташованих у цьому районі. Потім вони будуть інвестуватися в розвиток саме цього регіону. Враховуючи, що кредити видаються на поворотній основі, суми інвестицій зростатимуть з року в рік», - заявила новий голова правління.

Прогнозується, що Держзембанк спільно з Державним агентством земельних ресурсів зможе підготувати, проінвентаризувати і занести в єдиний земельний кадастр державні землі сільськогосподарського призначення протягом трьох-чотирьох років.

Планово, по мірі включення до кадастру, землі будуть поповнювати статутний капітал Держзембанку. Але це не означає, що Держзембанк до закінчення цього процесу не працюватиме. Свою активну діяльність він почне вже в другій половині цього року. Після отримання банківської ліцензії та до зняття мораторію на купівлю-продаж земель сільгосппризначення Держзембанк буде нарощувати свої активи, створювати інфраструктуру на місцях і надавати аграріям стандартний набір фінпослуг.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

301