Кабінет Міністрів України готує рішення, яке передбачає надання пріоритету при виконанні держзамовлення автомобілів вітчизняного виробництва. Про це в інтерв'ю газеті «Урядовий кур'єр» заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

Він нагадав, що рішення про введення спецмита (терміном на три роки) на імпорт авто було прийнято ще 28 квітня 2012 року на засіданні міжвідомчої комісії з торгівлі. «Воно було прийнято на основі ретельних розрахунків, визначених погоджувальних процесів з Міжнародною організацією торгівлі. У підсумку міжвідомча комісія (до якої, між іншим, входять представники різних міністерств) проголосувала за введення цього мита», - зазначив міністр.

На думку Прасолова, якби комісія вирішувала це питання сьогодні, то існує ще більша ймовірність прийняття такого ж рішення, тому що ситуація сьогодні ще більше погіршилася. «Наведу такі факти: у 2008 році наш автопром виробляв 401 тис. автомобілів, тоді як зараз 69,6 тисячі - падіння на 79%. Такого падіння виробництва автомобільної галузі немає у жодній країні. Зараз вітчизняні підприємства автопрому завантажені лише на 20%. У 2008 році в сфері працювало 49 тис. осіб, зараз - 20 тисяч», - підкреслив він.

«Зараз готується рішення, яке буде прийнято на засіданні уряду про те, що при виконанні держзамовлення («швидкі», службові чи відомчі автомобілі) пріоритет надаватиметься автомобілям, виробленим в Україні», - підкреслив чиновник.

Як раніше повідомляв ForUm, в Україні 13 квітня набуло чинності рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, згідно з яким вводяться трирічні спецмита на імпорт нових авто.

Нагадаємо, перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов констатує, що спецмита на імпортні автомобілі - нормальна реакція країни на падіння виробництва.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178