У понеділок, 15 квітня, на фінішній межі Бостонського марафону прогриміло два вибухи.

Згідно з останніми даними, загинуло три людини. У Массачусетському госпіталі перебувають щонайменше 22 потерпілих, десятьом із них довелося ампутувати кінцівки. Всього у лікарні доправлено майже 140 осіб, які в тій чи іншій мірі потерпіли від вибухів.


 
Саморобні вибухові пристрої були приведені в дію о 2-й годині 50 хвилин за часом східного узбережжя США з інтервалом у 12 секунд. Імовірно, бомби підірвали дистанційно, за допомогою мобільного телефону - приблизно через 40 хвилин після вибухів мобільний зв'язок у Бостоні був відключений, щоб унеможливити спрацювання інших вибухових пристроїв.

 
Відповідальність за вибухи на себе поки ніхто не взяв, але, за даними NY Post, у поліції вже є підозрюваний - 20-річний чоловік із Саудівської Аравії, який в даний момент також перебуває у лікарні під конвоєм поліції. У той же час офіційний представник бостонської поліції повідомив журналістам, що підозрюваних поки немає. «У нас немає відомостей про будь-які арешти або про те, щоб хтось був затриманий», - сказав він. Як передає New York Times, посилаючись на джерело в уряді, ні бостонська поліція, ні ФБР нічого не знали про загрозу вибуху.

Президент США Барак Обама виступив зі зверненням до нації. Він висловив співчуття родичам загиблих, додавши, що вся Америка сумує сьогодні разом з Бостоном. Обама також повідомив, що дав доручення ФБР і своїй адміністрації бути у постійному контакті з бостонською владою і надати їм будь-яку допомогу.


 
«Ми поки що не знаємо, хто це зробив і чому. Я би попросив вас не робити передчасних висновків. Ми все ще перебуваємо на стадії розслідування події, але ми обов'язково знайдемо винних, і вони понесуть покарання»,- підкреслив Обама, пообіцявши інформувати журналістів про хід розслідування.

 
Влада у Вашингтоні та Нью-Йорку вживає заходів щодо посилення безпеки державних і міжнародних установ, у тому числі Білого дому, Капітолію та Організації об'єднаних націй. Частина пішохідних вулиць перекрита. Над центром Бостона, де сталися вибухи, в даний час введена вільна від польотів зона.

Марафон у Бостоні проходить щороку, починаючи з 1897 року в третій понеділок квітня. Цей захід незмінно збирає десятки тисяч глядачів. Організатори марафону повідомили, що цього року в ньому брали участь майже 27 тисяч бігунів із 96 країн.

За матеріалами РІА «Новости», «Интерфакс», «Бі-бі-сі», фото «Reuters»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

445