У 2012 році Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) отримала на 53% більше скарг на операторів, ніж роком раніше. Про це на засіданні 11 квітня повідомила начальник відділу по роботі зі споживачами регулятора Оксана Ткачук, повідомляє «Капітал».

За її словами, протягом 2012 року комісія отримала 2436 скарг, тоді як у 2011 році їх кількість ледве перевищила півтори тисячі. Найбільше звернень - 1076 - стосувалося якості фіксованого зв'язку, на мобільний зв'язок довелося 464 скарги. Абоненти фіксованого зв'язку найчастіше скаржилися на її якість, а то й зовсім на відсутність (42% скарг). Найактивнішими виявилися жителі Донецька та Дніпропетровська. «У цих регіонах найчастіше трапляються крадіжки кабелю», - пояснила Ткачук.

Кількість скарг на мобільних операторів за рік зросла більш ніж удвічі. Причому більшість з них - 237 - надійшла у четвертому кварталі. Найчастіше скаржилися в цей період на «Київстар» - 161 звернення (6,3 скарги на 1 млн абонентів). На адресу «Астеліту» (торгова марка life :)) прийшло найменше скарг - 14 (1,3 на 1 млн абонентів). Майже половина звернень стосувалася нарахування плати за послуги. Найбільш поширені причини звернень - тарифікація неповних одиниць часу з округленням у більшу сторону, примусове переведення абонента на інший тариф, блокування номерів, відсутність технічної можливості швидкого блокування рахунку при вичерпанні коштів.

«Це ненормальна ситуація. Незрозуміло, чому скарг стає більше», - здивований глава НКРЗІ Петро Яцук. За його словами, комісія тепер планує аналізувати скарги кожні півроку. У разі відсутності позитивних зрушень буде застосовуватися регуляторний вплив.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182