Кількість угод на вторинному ринку житлової нерухомості за перший кварталу 2013 р в порівнянні з аналогічним кварталом минулого року скоротилася вдвічі.

Про це розповів «Капіталу» президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

«За нашими підрахунками, у березні було зареєстровано лише близько 700 угод, тоді як за такий же місяць минулого року - близько 1,4 тис.», - говорить він і додає, що на такому низькому рівні продажі квартир були лише відразу після початку фінансової кризи - у першому кварталі 2009 р. Отримати офіційну статистику від Державної реєстраційної служби «Капіталу» не вдалося: на момент підготовки статті відомство не надало жодних даних.

Відсутність активності на вторинному ринку спровокувало зниження цін на житло. За словами Рубанова, старі квартири за підсумками першого кварталу 2013 р. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року подешевшали на 8%, а за даними агентства нерухомості «Планета Оболонь» - на 3%. Сьогодні середня ціна квадратного метра на вторинному ринку становить $1,7 тис.

Директор агентства нерухомості «Каштан 2000» Сергій Позняк зазначає, що на ринок повернулися ціни дворічної давності. «Деякі продавці зараз готові віддати однокімнатні хрущовки на Борщагівці або Бортничах за $40-45 тис», - говорить він і додає, що торік такі ж квартири можна було придбати за мінімум $50 тис.

До кінця першого півріччя старе житло дешевшати не буде, впевнений Позняк. За його словами, це пов'язано зі зростанням активності покупців у квітні поточного року. «На ринку спостерігається невеликий відкладений попит і всі ті, хто не зміг придбати квартири в першому кварталі, почнуть зараз оформляти операції», - підсумовує Позняк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

175