Туреччина має намір приступити до будівництва нового судноплавного каналу протяжністю 45 кілометрів, який зв'яже Чорне та Мармурове моря. Його метою служитиме полегшення навігації по перевантаженій Босфорській протоці.

Канал «Стамбул», проект якого був розроблений особисто прем'єр-міністром Тайіпом Ердоганом, буде прокладений на північний захід від Босфору і пройде паралельно йому.

Цей план, оголошений прем'єр-міністром напередодні виборів 2011 року, був сприйнятий багатьма турками як прожектерський. Однак у п'ятницю, 12 квітня, центральна рада планування при уряді схвалила асигнування на початок робіт.

За словами Ердогана, проект прокладки Стамбульського каналу є багатоформатним. «Це одночасно енергетичний, транспортний, містобудівний, науковий, проект, так само як проект зайнятості та захисту навколишнього середовища. Він дозволить захистити природу Стамбула, навколишнє середовище, море, водні джерела, флору і фауну», - додав прем'єр Туреччини.

Зазначимо, що протока Босфор має довжину 30 км у Туреччині, з'єднує Чорне та Мармурове моря, відокремлюючи азійську частину Туреччини від її європейської частини. Узбережжя протоки вельми щільно заселені, на його березі знаходиться Стамбул з населенням більше 11 млн осіб.

Разом з протокою Дарданелли, Босфор утворює один з найважливіших морських транспортних шляхів, з'єднує акваторію Чорного моря із Середземним.

З давнини Босфор має стратегічне значення. Давньогрецьке місто-держава Афіни, що залежить від завезення зерна з України, підтримувало дружні відносини з Мегарою, яка мала колонію Візантій (сучасний Стамбул) на берегах протоки.

За матеріалами «Росбалт»,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

343