Легендарне Геннісаретське озеро в Ізраїлі, в якому, згідно з Євангелієм, рибним промислом займалися ще апостоли Петро та Андрій, підкинуло вченим чергову загадку. На дні озера, відомого також як Галілейське море, була знайдена гігантська кам'яна конструкція, яка могла бути створена людьми близько чотирьох тисяч років тому, йдеться в доповіді, опублікованій в журналі International Journal of Nautical Archaeology.

Таємнича структура складена з базальтових блоків і каменів масою 60 тисяч тонн. Конструкція діаметром 70 метрів і висотою 10 метрів має конічну форму. «Судячи з форми структури, вона навряд чи має природне походження. Швидше за все, вона була створена людиною», - наводить уривок з доповіді Live Science. При цьому в дослідженні також стверджується, що вперше брилу помітили ще влітку 2003 року. Тоді її досліджувала група дайверів, але ніяких ознак того, що камені попередньо були оброблені, їм виявити не вдалося, повідомляє «NEWSru.com».
 
 
За словами експертів, зовні піраміда нагадує монумент, який зводили на місці поховання. Вчені не виключають, що він був встановлений тоді, коли озера ще не було, тобто на суші. «Проте ми не впевнені, що ця конструкція мала саме таке призначення», - йдеться в доповіді.
За іншими припущеннями, якщо структура була побудована як підводна, то вона могла служити риборозплідником, оскільки базальт приваблює риб, пише Arutz Sheva. Сайт нагадує про те, що в Галілейському морі знайшли не один риборозплідник, проте всі вони були більш скромних розмірів - діаметром всього чотири метри.
 
Вік піраміди може досягати 4 тисяч років, пояснив археолог Іцхак Паз з Ізраїльського управління старожитностей. Попередній висновок був зроблений на основі того, що знайдені неподалік мегалітичні споруди відносяться саме до цього періоду. «Якщо конструкція дійсно була побудована в цю епоху, це означатиме, що вона є північною частиною комплексу стародавнього міста Бет-Йерах. Вона допоможе нам дізнатися про нього щось нове», - сказав Паз.

Протягом третього тисячоліття до нашої ери це місто було одним з найбільших поселень цього регіону. «Це було наймогутніше й укріплене місто цього регіону, і фактично, всього Ізраїлю», - пояснює можливу значимість знахідки Паз.

Згідно з Євангелієм, рибальством у Галілейському морі займалися ще апостоли Петро й Андрій. У 2010 році влада ввела дворічну заборону на вилов риби в озері у зв'язку з падінням її чисельності.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1863