Президент Польщі Броніслав Коморовський підписав у п'ятницю закон про розвиток протиповітряної та протиракетної оборони, згідно з яким на ці цілі буде направлено від 2,5 до 3,8 мільярда доларів до 2023 року.

Підписані президентом зміни до закону про оборону передбачають виділення у 2014-2023 роках на модернізацію і розширення системи ППО і ПРО не менше 20% від загальних витрат на модернізацію збройних сил. Ця сума може бути збільшена, якщо зростання економіки в цей період прискориться. Частка оборонних витрат у ВВП Польщі становить 1,95%.

Оновлена ​​система, поряд з американськими об'єктами ПРО, повинна стати елементом загальної протиповітряної та протиракетної оборони НАТО. Основу діючої системи протиповітряної оборони країни складають шість ракетних дивізіонів, озброєних модернізованими у Польщі радянськими комплексами С-125 "Нева". Лише один дивізіон має на озброєнні додатково комплекс дальнього радіусу дії С-200 «Вега», передають РІА «Новости».

Церемонія підписання документа пройшла на території 184-го радіолокаційного посту дальнього радіусу дії в Шіплісках на північному сході країни. З наступного року ця військова частина стежитиме за повітряним простором у рамках системи ППО НАТО.

«Закон гарантуватиме збереження абсолютного пріоритету будівництва власної системи оборони від повітряних і ракетних загроз... Це буде також важливий для всіх сигнал про те, що у Польщі є власні оборонні можливості, а також про те, що вона здатна брати участь у виробленні спільних рішень у рамках Північноатлантичного альянсу», - сказав Коморовський на церемонії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

367