Міністерство соціальної політики підготувало законопроект про введення 30% квоти на представництво жінок у владі і в державному секторі економіки. Про це повідомила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час форуму «Жінки-підприємниці: наступна рушійна сила української економіки?». Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Вона повідомила, що підготовлений Мінсоцполітики законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» передбачає введення 30% квоти на представництво жінок не тільки в політичній, а й в державній економічній сфері.

«За критеріями ООН, 30% жінок - це мінімальний критичний «поріг» їх представництва, що дозволяє впливати на політичні процеси. У європейських країнах такі ж норми діють і в економіці. Тому саме «квоту» в 30% ми заклали в наш законопроект щодо обов'язкового представництва жінок не тільки в органах законодавчої та виконавчої влади, а й у керівництві комерційних структур державної форми власності», - сказала вона.

Королевська повідомила, що відповідна законодавча ініціатива є частиною Державної програми з утвердження гендерної рівності на період до 2016 року, над якою зараз працюють у відомстві.

Міністр зазначила, що дуже низький рівень представництва жінок в Україні на керівних посадах безпосередньо вплинув на те, що наша країна в рейтингу Всесвітнього економічного форуму щодо рівноправності по статі займає лише 64-е місце з 135 країн.

«У нашій країні жінки очолюють тільки 15% середніх підприємств, а великих - 12%. Менше 10% економічних ресурсів держави знаходяться під управлінням за участю жінок. При тому, що чисельність жінок у країні вища від чисельності чоловіків - 24,5 мільйонів жінок і менш 21 млн чоловіків», - сказала вона.

«Забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків - це дійсно глобальне питання. Але особливого значення воно набуває сьогодні, під час кризових явищ у світовій економіці», - резюмувала Королевська.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

503