Прем'єр-міністр Палестинської автономії Салам Файяд подав президентові Махмуду Аббасу прохання про відставку, повідомляє Reuters у середу, 10 квітня, з посиланням на інформовані джерела в уряді.

Рішення прем'єр-міністра залишити свою посаду, за даними співрозмовників агентства, пов'язано з розбіжностями, що виникли між Файядом і Аббасом, що стосуються політики уряду Палестинської автономії.

Чи прийняв Аббас відставку Файяда, поки невідомо. Прес-служба прем'єр-міністра Палестинської автономії відмовилася як-небудь коментувати повідомлення про намір Файяда покинути свою посаду.

Тривалий час, нагадує Reuters, ходили наполегливі чутки про те, що президент Палестинської автономії має намір відправити у відставку главу уряду, проте ніякого офіційного підтвердження вони не отримували.

Про подальше ускладнення відносин між Аббасом і Файядом заговорили після того, як у березня 2013 року глава уряду прийняв відставку міністра фінансів, проти якої виступав президент, пише «Lenta.ru».

Салам Файяд очолив кабінет міністрів Палестинської автономії у 2007 році. У перші роки на посаді прем'єра-міністра Файяду, як вважається, вдалося досягти значних успіхів у пожвавленні економіки автономії, однак економічна ситуація різко погіршилася після того, як у 2012 році США і Ізраїль різко урізали фінансування ПА у відповідь на отримання Палестиною статусу держави-спостерігача при ООН. Цей хід палестинської влади США і Ізраїль визнали таким, що порушує попередні угоди.

Заморожування коштів, призначених для Палестинської автономії, призвело до невиплат зарплат держслужбовцям і спровокувало акції протесту. Рух ФАТХ, який очолює Аббас, тоді звинуватив Файяда і його кабінет міністрів у тому, що вони не змогли спрогнозувати і попередити подібну ситуацію, назвавши політику уряду непродуманою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186