Українська «зелена енергетика» може щорічно залучати більше мільярда доларів прямих іноземних інвестицій. Це пов'язано з привабливими тарифами на таку енергію, що встановлені в Україні, а також з можливістю виробництва на території нашої країни енергетичного обладнання для реалізації нових інвестиційних проектів. Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Він підтвердив, що, незважаючи на існування «зеленого тарифу» вже останні два роки, серйозний інтерес іноземців до цієї галузі проявився тільки зараз. Це, на думку експерта, пов'язано з тим, що Україна вже досягла конкретних результатів. Крім того, за словами Корольчука, міжнародна аудиторська компанія «Ernst&Young», яка для багатьох компаній є інвестиційним радником, у нинішньому році почала включати Україну до переліку найбільш привабливих країн для «зелених» інвестицій.

«Один із основних факторів, який приваблює іноземних інвесторів, полягає в тому, що у нас вже два роки діє спеціальний «зелений тариф», який за розмірами можна порівняти з європейськими показниками. Його виплачують компаніям, які розвивають вітряні і сонячні електростанції, міні-ГЕС, з початку цього року можливість отримати «зелений тариф» отримали підприємства, які виробляють біогаз, переробляють біомасу», - сказав експерт.

За його словами, за останні три роки в українські сонячні та вітряні електростанції було вкладено близько $3 млрд інвестицій, тобто приблизно по мільярду доларів на рік. Такі обсяги експерт вважає орієнтиром при реалізації реалістичного сценарію, у той же час при більш оптимістичній ситуації ці суми можуть бути набагато вищі.

Також Корольчук нагадав, що в поточному році для виробників «зеленої енергії» вводяться вимоги до рівня локалізації - використання у виробництві обладнання українського виробництва. У 2013 році цей поріг складе 30%, в наступному - 50%.

Нагадаємо, напередодні Міністерство екології та природних ресурсів повідомило, що Україна отримала 30 млн євро для реалізації спільних проектів у сфері «зеленої енергетики».

Визначено попередній перелік проектів, серед яких проект з виробництва та постачання теплової та електроенергії за рахунок збору біогазу шляхом переробки тваринницьких органічних відходів; проект з модернізації теплових станцій у місті Севастополі; проект з будівництва вітроустановок з метою створення автономного вітропарку для енергозабезпечення Дніпровського машинобудівного заводу; проект зі збору метану та виробництва електроенергії у містах: Лисичанськ, Дніпродзержинськ, Енергодар, Мелітополь, Бердянськ.

Раніше Європейський банк реконструкції і розвитку повідомляв, що планує інвестувати в українську «зелену енергетику» 10 млн євро. У минулому році Херсонська область отримала від Франції 15 млн євро на проведення досліджень і будівництво вітряних і сонячних електростанцій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

305