Президент Чорногорії Філіп Вуянович був переобраний на третій термін. За даними Державної виборчої комісії, опублікованими 8 квітня, на наступний день після виборів, після підрахунку всіх голосів, Вуяновича підтримали 51,2% виборців, які проголосували, в той час як його опонента Міодрага Лекіча - 48,8%. Про це повідомляє «Lenta.ru» з посиланням на агентство «Reuters».

За даними комісії, явка склала 63,9% при загальному числі виборців близько 511 тисяч, повідомляє «AFP».

Раніше, ввечері після виборів, Вуянович, кандидат від Демократичної партії соціалістів, оголосив у телезверненні про свою перемогу з результатом 51,3%. У свою чергу, його опонент із Демократичного фронту Лекіч назвав заяву чинного президента державним переворотом. Кандидат опозиції наполягав на тому, що Вуянович програв, отримавши тільки 49,5% голосів. Позиції обох кандидатів ґрунтувалися на даних їхніх передвиборчих штабів.

Президент Чорногорії, населення якої складає близько 640 тисяч чоловік, обирається на п'ять років і виконує переважно церемоніальні функції, у той час як основна влада належить главі уряду. У той же час, як зазначають агентства, перемога на президентських виборах кандидата від опозиції могла б дестабілізувати ситуацію в країні, оскільки більшість у парламенті належить Демократичній партії соціалістів, яку очолює проєвропейськи налаштований прем'єр-міністр Міло Джуканович.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232