Україна посилить під час туристичного сезону заходи на державному кордоні для запобігання проникненню збудника африканської чуми свиней. Так, Мінагрополітики та Держветфітослужба почали підготовку проекту постанови про заборону ввезення на територію України харчових продуктів для власного споживання без упаковки виробника. Про це повідомив на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Зокрема, на період туристичного сезону планується посилити контроль на державному кордоні, щоб запобігти попаданню в Україну небезпечної тваринницької продукції. Також під час туристичного сезону будуть додатково перевірятися регіони та об'єкти відпочинку, куди громадяни інших країн можуть завезти збудників хвороби.

На сьогодні в Україні створена 3-рівнева система захисту від занесення збудника АЧС на територію країни. Зокрема, заборона на ввезення продукції, контроль над переміщенням вантажів, підконтрольних Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України, і контроль дотримання умов біозахисту в роботі спеціалізованих свинарських господарств.

Крім того, Присяжнюк зазначив, що необхідно звернутися до прем'єр-міністра, щоб він доручив національному та обласному телебаченню і радіо провести інформаційно-роз'яснювальну роботу, особливо перед початком туристичного сезону.

Нагадаємо, що на території Російської Федерації з 2007 року виявлено 418 неблагополучних пунктів з розповсюдження африканської чуми свиней. За цей час прямі збитки РФ склали близько 7 мільярдів доларів. В Україні був зафіксований лише один випадок спалаху АЧС в Запорізькій області. Тоді було вбито 2683 голови свиней, за які держава компенсувала понад 2,5 мільйона гривень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193