Лідери африканських країн відмовилися визнати президентом Центральноафриканської республіки лідера повстанської групи «Селек» Мішеля Джотодія. Як повідомляє Agence France-Presse, таке рішення було прийняте 3 квітня на саміті Економічного співтовариства країн Центральної Африки (ЕКОЦАС), який пройшов у Чаді.

Як заявив президент Чаду Ідріс Дебі, у ЦАР повинен бути створений комітет, який представлятиме виконавчу владу протягом перехідного періоду, а також обере тимчасового президента на термін не більше півтора року. В іншому разі країни не готові визнати тимчасового главу держави.

Державний переворот стався у Центральноафриканській Республіки 24 березня після того, як повстанці захопили столицю країни, місто Бангі. Президент ЦАР Франсуа Бозізе втік з країни, пише «Lenta.ru».

Наступного дня глава повстанців Мішель Джотодія призупинив дію конституції і оголосив про розпуск парламенту і уряду. Джотодія оголосив себе тимчасовим главою держави на наступні три роки. За його словами, до кінця цього терміну в країні пройдуть вибори, на яких він сам балотуватися не буде. 31 березня було сформовано тимчасовий уряд.

Центральноафриканська республіка є однією із найбідніших і найменш населених країн континенту. Після того як у 1960 році колишня французька колонія була проголошена незалежною державою, влада у ній ще жодного разу не змінювалася ненасильницьким шляхом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213