Фахівці попереджають про нову напасть: Києву загрожують зсуви. Через рекордні снігопади, а тепер інтенсивне танення великої кількості снігу, ґрунтові води можуть піднятися, що загрожує просіданням фундаментів будівель і обвалами на схилах. Головна загроза нависла над Дніпровськими пагорбами, Замковою горою, Печерськом. Як повідомив головний гідрогеолог КП «Спецуправління протизсувних робіт» Василь Боковий, зсувні процеси проходять по всьому місту, пише «Сьогодні».

Велика частина ґрунту на київських пагорбах поки тримається завдяки прокладеним під землею дренажним системам. Їх більше 50 км, але системи давно не ремонтували, а значить, чи витримають вони такий наплив води - під питанням. «Це ціле підземне царство, яке вимагає постійного ремонту, на що у нас не завжди є гроші», - пояснює Боковий.

Експерт називає чимало місць у місті, де вже спостерігається зсувна активність ґрунтів. Тут їх нічого не стримує. Йдеться про масштабні ділянки землі об'ємом у сотні кубометрів. «Вони загрожують інженерним комунікаціям, житловим будинкам, гаражам», - зазначив Боковий. Тривогу у фахівців викликає схил біля ст.метро «Либідська» біля озера Глінка, схил на вулиці Радченка (Совська балка), там земля у разі обвалу може пошкодити тепломережу, що постачає теплом тисячі квартир, хиткі ґрунти на Дніпрових схилах, у районі Пішохідного мосту, біля Аскольдової могили і Зеленого театру, схил біля озера Куренівське (вулиця Копиловського), у Мишоловській балці (вул.Адмірала Ушакова, 22, 24, 26, та ділянка на вул.Ушакова, 6, та Буковинській, 31).

Першим стала ділянку землі та бруду, що сповзла з Замкової гори на будинки елітної Воздвиженки (урочище Гончарі-Кожум'яки). «Думаю, зсуви по Замковій горі будуть продовжуватися. Адже територія бездумно забудована котеджами. У старовину там практично нічого не будувалося, - пояснила архітектор Лариса Скорик. - Інших проблемних місць предостатньо. Зсуви можливі на вулиці Глибочицькій, Олегівській, Лук'янівській, на Дніпровських пагорбах. Там, де були побудовані будинки всупереч всім заборонам».

«Якщо городяни помітили якісь зміни на пагорбах, біля своїх будинків або гаражів, треба відразу звертатися у міський кол-центр за номером 15-51 або зателефонувати в нашу аварійну службу», - сказали у КП «СУППР».

Де у столиці чекати обвалів (за даними СУППР і архітекторів):

Аскольдова могила;
Зелений театр;
Схил біля Пішохідного мосту;
Район Мишоловка - житлові будинки;
Схил біля Куренівського озера;
Схил з боку вул.Шовковичної, де розташована Олександрівська лікарня;
Замкова гора;
Гора Щекавиця;
Схили вздовж вулиці Глибочицької;
Вулиці Олегівська і Лук'янівська.

Як повідомляв ForUm, у зв'язку з інтенсивним таненням снігу в столиці на вулиці Воздвиженській біля будинків №1, №3 та №5 стався зсув верхнього шару ґрунту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214