Україна наполягає на отриманні інформації про долю кожної дитини, яка сьогодні проживає у сім'ях американських громадян. Про це заявив уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час зустрічі зі спеціальним радником державного секретаря США з питань дітей Сьюзан Джекобс, повідомили ForUm'у у прес-службі Глави держави.

Павленко нагадав про зобов'язання державних органів США інформувати українські компетентні органи про дітей, яким може загрожувати небезпека у сім'ях, що змінили місце проживання.

Дитячий омбудсмен також висловив занепокоєння тим, що американська правова система не враховує факт збереження українського громадянства за дітьми, усиновленими громадянами США. «Ми довіряємо правовій системі США щодо захисту прав дітей. Разом з тим, ми вважаємо за необхідне з повагою ставитися до вимог українського законодавства, враховувати те, що дитина до вісімнадцятирічного віку є громадянином нашої держави», - заявив він.

Зі свого боку представник Держдепартаменту США запевнила у наданні максимального сприяння в отриманні інформації про дітей, усиновителі яких не надали посольству України відповідний звіт. Джекобс також зазначила, що найближчим часом особисто звернеться до керівників соціальних служб усіх штатів з цього питання.

У 2012 році громадяни США усиновили 480 українських дітей, кожна четверта дитина є інвалідом.

Як повідомляв ForUm, Міністерство закордонних справ України вживає заходів щодо вдосконалення існуючого на сьогоднішній день механізму нагляду за усиновленими українськими дітьми, які проживають за межами нашої держави.

У червні 2011 року 13-річний хлопчик Ендрю Артур Батлер був убитий пострілом у голову 73-річним прийомним батьком у штаті Західна Вірджинія (США).

Українські дипломати ініціювали перевірку умов утримання інших усиновлених дітей в американській родині, де загинув хлопчик з України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

259