Кабінет Міністрів України відмовився від початку корпоратизації вуглевидобувних держпідприємств в 2013 році, перенісши його на 2014 рік.

Згідно з розпорядженням Кабміну №198 від 1 квітня 2013 року, відповідні зміни внесені в його розпорядження №728 від 19 вересня, яким передбачалося розпочати до 2014 року корпоратизацію 10 вугільних підприємств.

У їхньому числі «Артемвугілля», «Орджонікідзевугілля», «Сніжнеантрацит», «Макіїввугілля», «Донецька вугільна енергетична компанія», «Красноармійськвугілля», «Дзержинськвугілля» (всі - Донецька область), «Донбасантрацит» і «Луганськвугілля» (обидва - Луганська область), а також «Волиньвугілля».

Початок корпоратизації ще семи вугільних підприємств ще у вересні минулого року було заплановане на 2014 рік, цей термін збережений і в оновленому розпорядженні. Ця сімка складається з держпідприємств «Вугільна компанія «Краснолиманська», «Шахтоуправління «Південнодонбаське №1», «Торезантрацит», «Шахтарськантрацит», «Селідоввугілля» (всі - Донецька область), «Первомайськвугілля» (всі - Луганська область) і «Львіввугілля », передає «Інтерфакс-Україна».

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович у травні 2012 року підписав закон про особливості приватизації державного майна вугледобувних підприємств. Приватизації підлягають цілісні майнові комплекси вуглевидобувних підприємств, шахт, шахтоуправлінь та вугільних розрізів, а також частка держави у статутних капіталах вугледобувних товариств.

Приватизація вуглевидобувних підприємств здійснюватиметься шляхом продажу на аукціонах або інвестиційних конкурсах, а також іншими способами, передбаченими приватизаційним законодавством.

Кабінет міністрів у лютому 2012 року затвердив перелік вугільних шахт, які можуть надаватися у концесію, внісши в нього понад 95% об'єктів вуглевидобутку, які перебувають у держвласності (більше 85 шахт і шахтоуправлінь).

Вуглевидобувні підприємства України в 2012 році збільшили видобуток рядового вугілля на 4,8% - до 85,76 млн тонн, однак серед держпідприємств, які входять до сфери управління Міненерговугілля, видобуток впав на 35,3% - до 24,88 млн тонн. Таке значне падіння видобутку вугілля держшахтами обумовлено, в першу чергу, передачею в концесію приватному енергохолдингу "ДТЕК" наприкінці 2011 року цілісних майнових комплексів державних підприємств «Ровеньки» і «Свердловантрацит».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186