Міністр соціальної політики Наталія Королевська вважає, що українським центрам зайнятості необхідно змінювати підходи до роботи. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, вона заявила в ході розширеної наради Державної служби зайнятості України.

«Нам необхідно змінювати підхід до роботи. Висновок сьогодні один - система працевлаштування не відповідає ні потребам людей, ні економіці країни», - зазначила вона.

За словами міністра, на сьогоднішній день залишається високим рівень неофіційної зайнятості населення.

Королевська повідомила, що, за даними Держкомстату, в 2012 році чисельність зайнятого населення збільшилася на 30 тис. осіб, а кількість безробітних зменшилася на 75 тис. «Ясна річ, що ці 45 тис. чоловік зараз працюють у неофіційному секторі економіки. Там же працюють і майже півмільйона людей, які, за статистикою, перебувають у стані безробіття більше 1 року. Це вбивча статистика роботи служби зайнятості України», - заявила вона.

Крім того, міністр зазначила, що на сьогоднішній день існує проблема, коли працівника підприємства просять написати заяву про звільнення за власним бажанням, після цього його беруть на роботу через фірму посередника, щоб зменшити виплати за соціальними внесками.

При цьому, за її словами, іноді людям за написання такої заяви виплачують компенсацію, при цьому ліквідуючи відповідну посаду. «Тим самим знищується фонд робочих місць в Україні. У зв'язку з цим ми виступаємо з ініціативою заборонити роботодавцям ліквідувати робоче місце, якщо людина написала заяву про звільнення за власним бажанням», - заявила Королевська.

Також вона підкреслила, що роботу центрів зайнятості необхідно направити на усунення проблеми безробіття серед молоді. За її словами, сьогодні 17% від усього числа безробітних становить саме молодь.

Крім того, міністр заявила, що ще одна проблема – це працевлаштування безробітних громадян старше 45 років, кількість яких становить 150 тис. осіб.

Також серед найбільш гострих викликів, які стоять перед центрами зайнятості, Королевська назвала працевлаштування інвалідів. «За останній рік кількість безробітних (інвалідів. - Ред.), які перебували на обліку у центрах зайнятості, збільшилася на 3 тис., і становить зараз близько 8 тис. чоловік. Ми сьогодні повинні розробити окрему програму працевлаштування найбільш вразливих верств населення», - підсумувала вона.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр соціальної політики Наталія Королевська заявляє, що в Україні налічується 1,7 млн безробітних.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

638