Події, що відбуваються на Кіпрі, не вплинули і не вплинуть на стабільність банківської системи України. Про це директор департаменту нормативно-методологічного забезпечення банківського регулювання та нагляду НБУ Наталія Іваненко заявила на круглому столі «Ехо Кіпру: захист прав вкладників банків - світова та українська практика», передає кореспондент ForUm'у.

За її словами, діючі на нашому ринку 2 банки, створені кіпрським капіталом, це резиденти, які працюють з резидентними депозитами та кредитами і не прив'язані у цьому до подій на Кіпрі. «До того ж вітчизняна система захисту вкладників добре відрегульована і в 2012 р. законодавчо підкріплена новими інструментами, формами і змістом, а також перевірена практикою. Хотілося б, щоб вкладники розуміли: вони захищені українським законодавством», - зазначила фінансист.

За словами Іваненко, банківська система країни демонструє позитивну динаміку вже другий рік поспіль. «Це стосується і зростання довіри вкладників. Наприклад, в даний момент не тільки не йдеться про відтік, але є додатковий приплив депозитів, який з початку року становив 19 млрд грн, у т.ч. близько 4 млрд з початку березня», - повідомила банкір.

Стійкість національної банківської системи підтверджена стрес-діагностикою, проведеною 2 роки тому за підтримки міжнародних фінансових інституцій - МВФ і Світового банку, продовжила вона. «При тих тестах випробувалися багато шоків, включаючи і пов'язані з ліквідністю банків. За результатами діагностики банківська система України наростила запас капіталізації, який і зараз гарантує системі стабільність», - сказала фахівець.

Нагадаємо, Кіпр, який опинився під загрозою дефолту, домовився з Єврогрупи про надання кредиту в обмін на оздоровлення банківської системи острова. Домовленості включають фактичне банкрутство другого за величиною банку Laiki та реструктуризацію першого за величиною Bank of Cyprus. Як очікується, великі (понад 100 тисяч євро) вкладники втратять у Bank of Cyprus 30-40% депозитів, а у Laiki втрати складуть приблизно 80%.

Фінансова криза на Кіпрі посилила спекуляції з приводу можливого виходу країни із єврозони і навіть розвалу зони єдиної європейської валюти. Як заявляв на цьому тижні нобелівський лауреат з економіки Пол Кругман, найбільш сприятливим розвитком подій для Кіпру, який опинився у кризі, є вихід із єврозони і розвиток таких галузей, як туризм і сільське господарство. При цьому він визнавав, що з політичних причин Кіпр навряд чи зважиться на вихід із єврозони.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261