Антимонопольний комітет України (АМКУ) візьме участь у створенні міжнародної Платформи з обміну інформацією на ринках нафти і нафтопродуктів. Про це, як передає кореспондент ForUm`у, глава АМКУ Василь Цушко заявив на прес-конференції.

За словами чиновника, це буде електронний інструмент, який дозволить країнам-засновникам оперативно обмінюватися даними про цінові та інших тренди, у т.ч. щоб уникнути завищення роздрібної вартості нафтопродуктів.

Спеціаліст уточнив, що в кінцевому рахунку доступ до інформації з Платформи буде відкритим для учасників ринку і перш за все для споживачів. «Завдання - налагодити зворотний зв'язок з ними, щоб розуміти, що відбувається на ринку. Наприклад, в Австрії або Португалії можна онлайн бачити всі АЗС в даному районі і їхні ціни. Потрібно, щоб Україна прийшла до такої ж системи. Поки ж у квітні запустимо міжнародну систему обміну інформацією для антимонопольних відомств», - сказав Цушко.

Також для формування цивілізованого і прозорого ринку нафтопродуктів необхідно використовувати досвід Росії у впровадженні оптової торгівлі ними через біржу, упевнений він. «Це дозволяє створити авторитетні для ринку вартісні індикатори, які будуть стримувати його від завищення цін. А то підвищувати вартість бензинів у нас всі люблять, але ніхто її не знижує навіть при падінні цін на нафту, і доводиться втручатися Кабміну або нам. І коли буде наведений порядок і створена прозора конкуренція там, де формується базова - оптова - ціна, ми зможемо оптимізувати обстановку і в роздробі», - зазначив чиновник.

За його словами, паливні ринки дуже динамічні і при цьому стратегічно важливі для економіки. «Ціни на цих ринках суттєво впливають на добробут населення через багато факторів - від транспортних до комунальних послуг, і тому перебувають під пильною увагою урядів і конкурентних відомств в усіх країнах.

Крім пропонованої Платформи, АМКУ вже налагодив автоматизований збір і опрацювання даних з національного ринку нафтопродуктів за допомогою профільного апаратно-програмного комплексу», - повідомив Цушко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

160