Парламент Кіпру перевірить фінансові операції чиновників у зв'язку з підозрами, що вони виводили кошти з рахунків у місцевих банках незадовго до їх закриття, пише Die Welt.

Крім того, існує припущення, що деяким вкладникам вдалося перевести великі суми із кіпрських банків за кордон вже після того, як фінансові установи були закриті і система інтернет-банкінгу заблокована.

Спікер парламенту Яннакіс Оміра зажадав надати йому список банківських операцій, які були проведені за минулі тижні. Зокрема, він має намір з'ясувати, чи не скористалися великі чиновники інсайдерською інформацією про підготовлювані заходи, щоб врятувати свої гроші.

За інформацією джерел із Центробанку Кіпру, масовий відтік грошей помітили у ЄЦБ, оскільки кіпрські банки запросили там набагато більшу суму, у порівнянні зі знятою їхніми клієнтами у банкоматах.

Кіпрські банки були закриті з середини березня до тих пір, поки влада не визначаться з новою системою контролю за фінансовою сферою в обмін на допомогу ЄС, МВФ і ЄЦБ, пише «Lenta.ru».

Нагадаємо, Європейські фінансові структури погодилися виділити Кіпру десять мільярдів євро за умови реструктуризації банківської сфери країни. Раніше повідомлялося, що влада має намір списати з рахунків, що перевищують 100 тисяч євро, близько 40 відсотків коштів, проте 27 березня стало відомо про можливе підвищення цієї планки до 80 відсотків.

Крім того, в майбутньому клієнти місцевих банків, ймовірно, зможуть знімати не більше певної суми на день і місяць. На даний момент в залежності від банку клієнти можуть зняти в банкоматах не більше 100-120 євро на день. Очікується, що фінансові організації Кіпру відкриються у четвер, 28 березня

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196