Система державних фінансів України не надто відрізняється від кращих світових аналогів. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm`у, перший заступник голови комітету ВР з питань бюджету Оксана Калетник заявила під час першого Українського фінансового діалогу.

Однак, за словами економіста, ця система як і раніше потребує розвитку і доопрацювання. «Це стосується, наприклад, управлінської культури, досвіду стратегічного планування, вміння знаходити компроміси і домовлятися. Складнощі багато в чому полягають у деталях: у виконанні дій і проектів, у нюансах розуміння суті конкретних завдань кожним з учасників системи», - сказала депутат.

Питання в тому, продовжила вона, наскільки сьогодні ці учасники готові до відкритого діалогу. «…Який повинен бути націлений на те, щоб система фінансового регулювання реально й ефективно працювала. Щоб виконувалися ті цілі, які ставляться в області державних фінансів. Так, якщо за рахунок зовнішніх запозичень дійсно можна поліпшити економіку країни - то дуже важливо тверезо оцінювати джерела і взагалі перспективи таких позик, і покроково контролювати виконання поставлених завдань», - зазначила парламентарій.

При цьому важлива стабільність нормативного поля, переконана вона, не варто поспішати з черговою зміною «правил гри» - спочатку бажано повногранно оцінити практичний ефект від попередніх правил. «Це ж стосується і держбюджету, який повинен бути більш стабільним і не піддаватися такій кількості уточнень і виправлень уже на етапі виконання», - сказала фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243