Росія не зможе замінити Кіпру кредити Євросоюзу, але, можливо, допоможе інвестиціями, повідомив кіпрський міністр фінансів Міхаліс Сарріс у четвер.

«Росія не може допомогти нам кредитом, оскільки розміри кредиту робили б борг (Кіпру) нежиттєздатним», - сказав Сарріс по телефону з Москви в ефірі кіпрського державного телебачення.

«Можуть бути знайдені способи, якими могли б нам допомогти державні і приватні фірми», - зазначив він. За словами міністра, створені кіпрсько-російські робочі групи, які обговорюють варіанти вирішення проблеми, повідомляє РІА «Новини».

«Ще вчора нам говорили: ми шкодуємо, але не можемо допомогти... Зараз до нас ставляться серйозно, і показують, що хочуть працювати над вирішенням. Є добра воля допомогти другові», - додав міністр фінансів Кіпру.

За його словами, в даний момент є «обмежений оптимізм» щодо того, що формула допомоги Кіпру буде знайдена. Сарріс при цьому попередив, що часу в розпорядженні сторін мало через банківську кризу, що розгортається на Кіпрі.

Як раніше повідомляв ForUm, влада Кіпру остаточно відмовилася від ідеї ввести одноразовий збір з рахунків у місцевих банках.

Як відомо, введення збору з депозитів на Кіпрі було одним з ключових умов отримання Нікосією 10-мільярдного антикризового кредиту від ЄС, проте кіпрський парламент 19 березня проголосував проти «банківського податку».

У свою чергу, Європейський ЦБ пообіцяв, що після 25 березня припинить фінансувати кіпрські банки, якщо до цього терміну влада острівної держави не визначиться з програмою стимулювання економіки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

272