Барак Обама вдень 20 березня вперше прибув в Ізраїль як президент Сполучених Штатів, повідомляє «Аль-Джазіра». Його приїзд за часом майже збігся з приведенням до присяги нового уряду Ізраїлю на чолі з Біньяміном Нетаніягу.

Програма триденного державного візиту американського президента включає зустрічі з президентом і прем'єр-міністром Ізраїлю, а також лідером опозиції, відвідування декількох музеїв і меморіалів, виступи і прес-конференції, протокольні заходи (урочисті вечері і прийоми), а також два візити в Палестину - до Віфлеєму й Рамаллу.

Як очікується, головними темами розмов Обами з ізраїльськими лідерами стануть двосторонні відносини, іранська ядерна загроза, перспективи перезапуску близькосхідного мирного процесу, а також стан справ у сусідній Сирії, де триває громадянська війна.

Крім цього сторони обговорять співпрацю у військово-технічній та розвідувальних сферах і розглянуть шляхи розширення економічного співробітництва.

З палестинським лідером Махмудом Аббасом Обама планує поговорити про варіанти відновлення арабо-ізраїльських переговорів, які заморожені через відмову обох сторін йти на компроміси. Палестинці наполягають на припиненні будівництва єврейських поселень на своїх землях до початку таких переговорів, а ізраїльтяни категорично відмовляються заморожувати будівництво.

Безпеку американського президента і його делегації під час візиту будуть забезпечувати тисячі агентів американських та ізраїльських спецслужб, а також місцеві армія і поліція. Під час візиту буде обмежено рух по деяких автомагістралях в Ізраїлі та Палестині.

Минулого разу Обама приїжджав до Ізраїлю у 2008 році ще до обрання главою держави. Тоді він лише був кандидатом від Демократичної партії, який боровся за обрання на посаду президента США.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

275