Слідчий відділ ГУ МВС України в Харківській області за матеріалами ГУБОЗ УМВС в області під процесуальним керівництвом прокуратури області завершив досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо організованої злочинної групи, метою діяльності якої були вимагання та заволодіння чужим житлом, повідомляє прес-служба обласної прокуратури.

Як повідомив начальник управління прокуратури Харківської області Олександр Бабиков, обвинувальні акти відносно 6 осіб направлено до суду для розгляду по суті. Державне обвинувачення підтримує працівник прокуратури області.

За його інформацією, у вересні 2011 року 27-річний капітан міліції одного з райвідділів Харкова організував злочинну групу. Її учасники мали намір незаконно привласнити нерухомість громадян. До злочинних дій міліціонер залучив свою 31-річну співмешканку, яка працювала в Центрі соціальної служби у справах дітей та молоді одного з районів міста, і неодноразово засудженого непрацюючого 32-річного харків'янина.

Згідно з розробленим планом, члени групи підшукували душевнохворих осіб, що зловживають алкоголем чи наркотиками, і які мають власну нерухомість. Організатор шукав жертв за родом оперативної діяльності, його співмешканка - при роботі із соціального супроводу, а третій учасник - в місцях реалізації алкоголю на розлив.

Шляхом залякування, фізичного та морального впливу, підпалу дверей, фабрикації справ щодо виготовлення та зберігання наркотиків, незаконного затримання члени групи вимагали від соціально неблагонадійних громадян переоформлення нерухомості, що належала їм. Всього зловмисники намагалися незаконно заволодіти 4-ма квартирами в різних районах міста. За деякими з епізодів вони залучали до злочинної діяльності ще 3 осіб.

Наразі всі 6 фігурантів справи перебувають під вартою, майнові права потерпілих захищені.
Учасникам групи інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 (скоєння злочину організованою групою осіб), ч. 4 ст. 189 (вимагання, вчинене організованою групою), ч. 2 ст. 194 (навмисне пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу або вибуху) КК України.
 
Її організатор звинувачується також у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла, вчинене службовою особою із застосуванням насильства), ч. 1 ст. 263 (носіння, зберігання бойових припасів), ч. 3 ст. 357 (незаконне заволодіння паспортом або іншим важливим особистим документом), ч. 3 ст. 364 (зловживання службовим становищем працівником правоохоронних органів) та ч. 3 ст. 371 (завідомо незаконне затримання, вчинене з корисливих мотивів) КК України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

280