Аргентинський суд засудив у вівторок, 12 березня, колишнього диктатора і дивізійного генерала у відставці Рейнальдо Беніто Біньоне до довічного ув'язнення за злочини проти людяності.

Це вже четвертий обвинувальний вирок, оголошений щодо 85-річного Біньоне - в 2010 і 2011 роках за схожими звинуваченнями він уже був засуджений до довічного ув'язнення, а також отримав 25 і 15 років в'язниці.

У вівторок Федеральний суд №1 визнав Біньоне, який очолював Аргентину в 1982-83 роках, винним у причетності до викрадення людей, застосування тортур і в низці інших злочинів, скоєних у підпільній в'язниці, що розташовувалася на території найбільшої військової бази країни «Кампо де Майо». Серед 23 осіб, визнаних судом у даній справі потерпілими, - жінки, які були вагітні, коли перебували у в'язниці на військовій базі.

Разом з екс-диктатором визнані винними ще вісім колишніх аргентинських військовослужбовців - четверо засуджені до довічного ув'язнення, інші до різних термінів - від 16 до 25 років в'язниці, передають РІА «Новости».

Біньоне також проходить обвинуваченим у ще одному судовому процесі, у рамках якого суд пред'явить йому і ще 25-ти колишнім воєначальникам звинувачення у злочинах, скоєних під час проведення «Операції Кондор» в 1970-80-х роках - спільної масштабної кампанії зі знищення політичних опонентів, яку проводили спецслужби диктаторських режимів Аргентини, Чилі, Бразилії, Парагваю, Уругваю і Болівії.

Під час «Операції Кондор» спецслужби південноамериканських держав, діючи, як стверджують експерти, за підтримки ЦРУ, скоординовано організовували викрадення, тортури і страти без суду і слідства представників опозиції, політиків, дипломатів і громадських діячів. За різними оцінками, жертвами терору тих років стали від 40 до 60 тисяч чоловік - із них 30 тисяч аргентинці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228