Перше засідання конклаву, на якому буде обрано 266-й Папа Римський, почалося у вівторок увечері у Сікстинській капелі Апостольського палацу у Ватикані. Це перший конклав в історії сучасного католицизму, скликаний не після смерті, а після добровільного зречення понтифіка від престолу.

Після того, як папський обер-церемоніймейстер Гуїдо Маріні виголосив знамениту латинську формулу «extra omnes» (усі геть), всі сторонні покинули Сікстинську капелу і її двері зачинилися на ключ. Очікується, що перший тур голосування за нового Папу Римського відбудеться на першому засіданні конклаву, повідомляє РІА «Новости».

Для обрання на Апостольський престол майбутній понтифік повинен буде заручитися підтримкою як мінімум двох третин кардиналів-вибірників, тобто набрати не менше 77 голосів учасників конклаву. Передбачається, що вперше дим із труби Сікстинської капели, який сповістить віруючих про результати голосування, може піти орієнтовно після 19:00 (20:00 за Києвом). У разі обрання нового Папи з труби піде білий дим.

За традицією, все, що відбувається на конклаві, повинно зберігатися у суворому секреті. Перед першим засіданням кардинали поклялися «дотримуватися найбільшої таємниці щодо всього, що яким-небудь чином стосується виборів Римського Понтифіка». «Князям церкви» заборонений будь-який зв'язок із зовнішнім світом. Для забезпечення режиму суворої секретності служба безпеки Ватикану встановила спеціальні пристрої для придушення стільникового та інтернет-зв'язку як у Сікстинській капелі, так і в Будинку св.Марфи, який на час конклаву став резиденцією кардиналів-вибірників.

Якщо у результаті голосування жодному із претендентів на папський престол не вдасться набрати необхідної більшості голосів, із труби над Сікстинської капели йтиме чорний дим. Про обрання нового понтифіка світ дізнається завдяки білому диму і дзвону дзвонів.

Нагадаємо, Папа Римський Бенедикт XVI ввечері 28 лютого добровільно припинив папське служіння, після чого у Ватикані був оголошений режим «вакантного престолу».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

445