Влада Саудівської Аравії оголосила про намір замінити спосіб виконання вищої міри покарання з публічного обезголовлювання мечем на розстріл, пише The New York Times.

Спеціальна комісія, сформована з представників декількох міністерств, прийшла до висновку, що країна буде змушена піти на цей крок через гострий дефіцит кваліфікованих катів.

В уряді констатували, що нині працюючі кати завалені роботою і часом не справляються з її обсягами. Їм доводиться постійно їздити у відрядження в інші регіони, що іноді призводить до запізнень і різним казусів, «що породжує нездорові чутки».

У зв'язку з цим комісія рекомендувала владі країни розглянути можливість відходу від традиційного способу виконання покарань на користь більш сучасного, що припускає використання розстрільних команд, пише «Lenta.ru».

Роль конституції в Саудівській Аравії виконує Коран, а кримінальним та кримінально-процесуальним кодексами служить збір законів шаріату. Згідно з цими законами, найбільш соціально небезпечні злочини повинні каратися публічним відсіканням голови. Однак через падіння популярності професії ката і, як наслідок, брак підготовлених кадрів, буквальне виконання цієї норми стає все більш проблематичним.

Зазвичай у Саудівській Аравії за рік страчують від 50 до 100 осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1091