Росія займає перше місце в Європі за кількістю самогубств серед дітей та підлітків, повідомили у Росспоживнагляді.

«Сьогодні Російська Федерація посідає 1-е місце в Європі за кількістю самогубств серед дітей та підлітків. За останні роки кількість дитячих суїцидів та спроб самогубств зросла на 35-37%. Всього ж у період з 1990 по 2010 рр. у Росії було зареєстровано близько 800 тисяч самогубств», - йдеться у повідомленні.

У наявній статистиці фіксується зростання числа дитячо-юнацького суїциду. За даними дослідження, тільки у 2009 році у Росії покінчили з собою 1379 юнаків і 369 дівчат віком від 15 до 19 років.

За даними державної статистики, якщо у 2009 році у РФ було скоєно 260 підліткових суїцидів, то у 2010-му їх було в 1,2 рази більше. В країні стається близько 19-20 випадків самогубств на 100 тисяч підлітків, що втричі більше, ніж світовий показник.

«Найбільша частота суїциду спостерігається у підлітків і молоді у віковому діапазоні 15-35 років. У цієї категорії суїцидентів на 1 смерть припадає до 200 нереалізованих суїцидальних спроб», - зазначають у відомстві.

У ситуаціях, коли привід для самогубства встановлений достеменно, статистика говорить про те, що причиною трагедії служать в основному конфлікти з батьками або нерозділена любов, передає «УНІАН».

Лише у 10% підлітків у разі самогубства є істинне бажання покінчити собою, в інших 90% - це «крик про допомогу». Часто суїцидальні дії підлітків мають демонстративний характер, здійснюються у вигляді своєрідного «суїцидального шантажу».

При цьому у відомстві наголошують, що сайти, які містять заклики і способи самогубства, є факторами, що впливають на прийняття дитиною рішення про самогубство. Найчастіше ігрова форма подачі інформації, наявність обговорень і коментарів спонукають у дитини додатковий інтерес до теми самогубства і стимулюють до добровільного відходу із життя навіть за відсутності «традиційних» причин суїциду.

В усіх країнах світу суїциди входять до числа десяти головних причин смерті населення. Прогнозується, що до 2020 року суїцид вийде на друге місце у світі як причина смерті, обійшовши рак і поступаючись лише серцево-судинним захворюванням. За статистикою, щодня у світі добровільно йдуть із життя близько 3 тисяч чоловік, щорічно - приблизно 1 млн чоловік, що складає 1,5% всіх смертельних випадків.

У 1996 році ООН намітила політику діяльності щодо запобігання самогубств, тема яких раніше була ігнорованою по всьому світу.

Всесвітня організація охорони здоров'я визнала важливість проблеми самогубств для суспільного здоров'я і в 1999 році виступила з глобальною ініціативою профілактики самогубств.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1276