Жалобні церемонії пройшли у Токіо та інших містах Японії в другі роковини найсильнішого землетрусу і цунамі 11 березня 2011 року.

На вулицях японських міст через ретранслятори була оголошена хвилина мовчання о 14:46 (07:46 за Києвом) – час, коли сталося стихійне лихо. У потерпілих районах про трагедію дворічної давнини нагадав звук сирени. Японські прем'єр-міністр Сіндзо Абе та імператор Акіхіто виступили на траурній церемонії у Токіо. Також у ній взяли участь 1200 осіб, включаючи послів іноземних держав, представників регіональної влади та сімей загиблих.

«Я дякую всім країнам, які підтримали Японію. У нашу країну надходила гуманітарна допомога, гроші, нам допомагали у рятувальних операціях. Ми дякуємо іноземним послам, іноземцям, які проживають в Японії, і тим, хто спеціально приїхав сюди, щоб підтримати людей у потерпілих районах», - сказав імператор Японії Акіхіто, передає РІА «Новости».

Як повідомляв ForUm, 11 березня 2011 року у східній частині Японії стався землетрус, який, на думку вчених, став для країни одним із найсильніших за всю історію спостережень. Слідом за ним на територію Японії обрушилося цунамі, висота хвиль якого у деяких місцях досягала 40 метрів. Величезний потік води залив велику територію, у тому числі кілька розташованих на ній атомних станцій. Згідно з останніми даними, жертвами трагедії стали 15 тис. 854 людини. Ще 3 тис. 167 осіб досі вважаються зниклими безвісти. В даний час влада готується офіційно визнати їх загиблими. Більше 350 тис. японців позбулися даху над головою.

Стихійне лихо призвело до розвитку аварії на японській АЕС «Фукусіма-1». Ця аварія стала третьою найбільшою на АЕС у світі після подій на атомній станції «Трі Майл Айленд» у США та Чорнобильській АЕС в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1076