Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина створять спільний військовий підрозділ. Рішення про це сторони ухвалили на саміті у Варшаві.

До 2016 року близько трьох тисяч військовослужбовців із чотирьох країн повинні бути готові до спільних операцій з підтримання миру та врегулювання криз.

Чотири країни, які раніше були сателітами СРСР, нині об'єднані у так звану Вишеградську групу. Всі вони є членами Європейського Союзу і НАТО.

У саміті у Варшаві в середу взяли участь канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд, передає «Радіо Свобода».

У спільній заяві учасники саміту зазначили, що багатонаціональна співпраця необхідна, оскільки так в умовах світової фінансової кризи можна менше витрачати на оборону.

Нагадаємо, Вишеградська група також відома як Вишеградська четвірка - об'єднання чотирьох центральноєвропейських держав: Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини. Була утворена в результаті зустрічі президентів і прем'єр-міністра трьох постсоціалістичних країн - Леха Валенси (Польща), Вацлава Гавела (Чехословаччина) та Йожефа Антала (Угорщина) 15 лютого 1991 року в угорському місті Вишеград, у якому була підписана спільна декларація про прагнення до інтеграції у європейські структури.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

352