Пропонований Національним банком граничний рівень готівкових розрахунків фізичних осіб у 150 тис.грн комфортний для більшості громадян. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції повідомила заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська.

За її словами, даним обсягом будуть обмежені розрахунки з підприємствами за товари, роботи і послуги, здійснювані протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами.

«Розрахунки, що перевищують зазначений рівень, будуть можливі виключно у безготівковому порядку шляхом перерахування з рахунку на рахунок або внесення грошей у банк для подальшого перерахування на рахунок. Крім того, обмеження стосується договорів купівлі-продажу між фізичними особами, які підлягають нотаріальному посвідченню», - сказала Ричаківська.

Вона додала, що сьогодні НБУ виносить проект відповідної постанови на загальне обговорення. «Текст проекту документа опубліковано на сайті Нацбанку, і до 8 квітня всі охочі зможуть внести свої пропозиції. Тільки після цього постанова буде остаточно затверджена», - підсумувала вона.

Як раніше повідомляв ForUm, 18 вересня 2012 року Верховна Рада надала Національному банку право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою.

За ухвалення у другому читанні та у цілому проекту закону №10656 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем та розвитку безподаткових розрахунків проголосувало 260 нардепів.

Наприкінці минулого року екс-глава НБУ, а нині перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов на зустрічі з журналістами повідомив, що рішення про встановлення граничної суми готівкових розрахунків буде прийнято в 2013 році.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

378