Дослідники меморіального музею Голокосту у США оголосили, що їм вдалося знайти і описати вдвічі більше таборів, гетто та інших подібних закладів, створених нацистами, ніж вони вважали досі. Відповідно, оцінки кількості жертв геноциду також зросли. Про це повідомляє The Independent.

Історикам вдалося знайти понад 42 тисяч установ, які використовувалися нацистською Німеччиною для ізоляції, покарання і знищення євреїв та інших груп населення, які визнавалися неповноцінними. Ця політика у 1933-1945 роках проводилася на великій території, починаючи від Франції і закінчуючи СРСР, проте велика частина репресивних установ розташовувалася у Німеччині та Польщі, пише The New York Times.

Проект з пошуку відповідних місць почався у 2000 році, до нього було залучено понад 400 вчених. Дослідники включили у свій перелік не тільки табори смерті, але і виправно-трудові табори, табори для військовополонених, медичні центри, у яких вагітних жінок змушували робити аборти, а також борделі, утриманок яких примушували обслуговувати німецький військовий персонал, пише «Lenta.ru» .

За оцінками американських дослідників, внаслідок Голокосту потерпіли від 15 до 20 мільйонів чоловік. За даними експертів, деякі з тих, хто пройшов через раніше не описані установи або їхні родичі, можуть пред'явити позови про компенсації.

За ранніми післявоєнними оцінками, нацистам вдалося створити близько 7 тисяч таборів і гетто. Потім у 2000-х роках дослідники того ж Меморіального музею Голокосту оцінили їхню кількість у 20 тисяч установ.

Дані про число жертв Голокосту різняться, оскільки сам цей термін може означати переслідування і знищення не тільки євреїв, але й циган, гомосексуалістів, інвалідів, а деякі експерти включають у нього і так званий геноцид слов'янських народів. За наданими оцінками, нацистами було вбито близько 6 мільйонів євреїв.

Незважаючи на величезну кількість історичних документів, знаходяться прихильники теорій, які заперечують існування Голокосту. Так, вони стверджують, що число жертв цього процесу було перебільшене, що винищення євреїв не було результатом цілеспрямованої політики, а також ставлять під сумнів існування газових камер і таборів смерті. У низці європейських країн, а також в Ізраїлі заперечення або применшення наслідків Голокосту заборонене законом.

Нагадаємо, у листопаді 2012 р. Німеччина погодилася внести зміни у договір 1952 року про виплату компенсацій жертвам Голокосту. Сумарно нові виплати обійдуться Берліну у 300 мільйонів доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

298