Експерти прогнозують профіцит платіжного балансу за результатами першого кварталу 2013 року.

«Зафіксований в січні профіцит платіжного балансу в розмірі майже 400 мільйонів доларів, викликаний падінням попиту на іноземну валюту, а також припливом іноземного капіталу в Україну, зокрема, цьому сприяло розміщення Укрексімбанком 5-річних євробондів на 500 мільйонів доларів», - сказав начальник відділу аналізу і досліджень «Райффайзен» банку Аваль» Дмитро Сологуб.

Причому експерт розглядає дану тенденцію як довгострокову. «У майбутньому з боку поточного рахунку мало що зміниться. У той же час, дорозміщення в лютому на 1 мільярд доларів єврооблігацій 2012 року також буде сприяти тому, що ми будемо спостерігати профіцит платіжного балансу», - зазначив аналітик.

Заступник директора Інституту інноваційного підприємництва, доцент Київського Національного економічного університету (КНЕУ) Валентина Лавриненко зазначає, що зростання профіциту є результатом ефективності заходів з підтримки курсу національної валюти.

«Профіцит платіжного балансу в умовах несприятливої ​​ зовнішньоекономічної кон'юнктури та спекулятивних очікувань у країні - значний успіх регулятивної політики. Підтримання і зростання профіциту об'єктивно доводить, що заходи, спрямовані на підтримку курсу національної валюти, є послідовними і досить ефективними. Позитивні фінансові тенденції на макроекономічному рівні сприятимуть кращому стану реального сектору економіки та збільшать його шанси на відновлення високих темпів розвитку», - говорить експерт.

Нагадаємо, що, згідно з повідомленням Національного банку України, профіцит платіжного балансу України за підсумками січня 2013 року склав 397 млн ​​ доларів порівняно з дефіцитом 889 млн доларів у січні 2012 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190