Сьогодні, 1 березня, відновили роботу найбільші українські електрометалургійні заводи: ВАТ «Стахановський завод феросплавів» і ВАТ «Запорізький завод феросплавів», повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

На виконання доручення Президента України у лютому 2013 року Кабінет Міністрів України і електрометалургійні підприємства підписали Меморандум про взаєморозуміння.

Головна мета Меморандуму - забезпечення стабільного розвитку підприємств вітчизняного електрометалургійного комплексу.

«Це Меморандум партнерства, коли зобов'язання сторін взаємні. Уряд за дорученням Президента, пішов назустріч підприємствам, забезпечивши їм можливість купувати електроенергію за спеціальною ціною, а Стахановський і Запорізький феросплавні заводи, у свою чергу, зобов'язалися зберігати робочі місця, підвищувати зарплати і залучити значні інвестиції для енергоефективної модернізації виробництва», - заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Згідно з Меморандумом, підприємства зобов'язуються забезпечити інвестиції на технічне переозброєння і модернізацію електрометалургійних підприємств, зокрема, спрямованих на скорочення енергоспоживання та поліпшення екологічних показників виробництва, передбачати зниження протягом року питомих витрат електроенергії на виробництво одиниці основної товарної продукції мінімум на 2% порівняно з фактичними середньомісячними даними 2011 року.

При цьому підприємства зобов'язуються забезпечити загальне споживання електроенергії на технологічні потреби металургійного виробництва в період дії Меморандуму в обсягах не менше 900 млн кВт/год на ПАТ «Стахановський завод феросплавів» і 1500 млн кВт / год на ПАТ «Запорізький завод феросплавів».

Підприємства беруть на себе низку соціальних зобов'язань: відновити робочі місця, не мати заборгованості по зарплаті та забезпечити її підвищення.

Зі свого боку уряд зобов'язується надати електрометалургійним підприємствам, які відповідають критеріям, згаданим у Меморандумі, на період до 31 грудня 2013 року право закуповувати електроенергію для технологічних потреб металургійного виробництва на оптовому ринку електроенергії України за оптовою ринковою ціною без нарахувань.

Заводи також повинні щоквартально звітувати про обсяги інвестицій Міжвідомчої комісії з вивчення проблемних питань, пов'язаних з діяльністю електрометалургійних підприємств, і щомісяця - про фактичні питомі витрати електроенергії в Держенергоефективності, реалізовувати продукцію на внутрішньому ринку за цінами, які без ПДВ не відрізняються від експортних цін, реформувати систему закупівлі і збуту продукції з вилученням офшорних посередників.

Як раніше повідомляв ForUm, віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко заявив, що у 2013 році відновлять свою роботу два нафтопереробні заводи, два феросплавні, а також «Карпатнафтохім».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285