У 2013 році на весняну посівну аграрії планують витратити близько 38,6 мільярда гривень, що на 1,3 мільярда більше, ніж торік.

Що ж стосується використання коштів, то найбільше аграрії витратять на мінеральні добрива - близько 8,3 мільярда гривень. Також гроші йдуть на закупівлю насіння, паливно-мастильних матеріалів, засобів захисту рослин, техніку, оплату праці і т.д. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк у своїй авторській статті для «УНІАН».

Зараз у більшості регіонів вже складені робочі плани проведення посівної та затверджені графіки проведення весняно-польових робіт. А в деяких областях посівна вже стартувала.

«Минулого тижня посівну кампанію розпочали аграрії Миколаївської та Херсонської областей. На сьогодні в них вже засіяно понад 4 тисячі гектарів. Крім того, в АР Крим вже посіяно більше 30 тисяч гектарів. Почати сівбу раніше і в оптимальні агротехнологічні терміни дозволила тепла і волога погода», - зазначає міністр. Для того, щоб посівна почалася вчасно, у всіх областях Уряд почав підготовку ще на початку року. Це дозволило забезпечити сільгоспвиробників всім необхідним.

«Сільгоспвиробники інших областей поки готуються до робіт у полі. Зокрема, завершують підготовку насіння, закупівлю добрив і пально-мастильних матеріалів. Так, на сьогоднішній день вже підготовлено 726,2 тисячі тонн насіння ярих зернових і зернобобових культур (без кукурудзи), або 102% до потреби. А низка областей забезпечена якісним насінням навіть більш ніж на 120%. Це Чернігівська, Житомирська, Хмельницька, Вінницька, Львівська області», - повідомив Присяжнюк.

Що стосується використання коштів, то найбільше аграрії витратять на мінеральні добрива - близько 8,3 мільярда гривень. На сьогодні аграрії вперше за останні роки на момент початку посівної забезпечені мінеральними добривами на 90%. Зокрема, зараз аграрії накопичили 859 тис. тонн поживних речовин мінеральних добрив, що на 23% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

«Наближення весняно-польових робіт викликало подорожчання добрив приблизно на 4% з початку року. Однак попит на поживні речовини став не єдиним фактором збільшення ціни. До цього призвело також подорожчання газу для виробництва мінеральних добрив.

Оскільки подорожчання міндобрив відбувається щорічно перед посівною, Мінагрополітики заздалегідь рекомендувало сільгоспвиробникам закуповувати добрива ще з осені минулого року, коли на їх вартість не впливає сезонний фактор. Однак, незважаючи на такі значні суми, обійтися без мінеральних добрив неможливо, оскільки їх внесення в грунт є необхідною технологічною складовою посівної», - підкреслив глава відомства.

Міністр також зазначив, що, незважаючи на ціну міндобрив, цього року низка областей планують збільшити внесення мінеральних добрив майже вдвічі, що сприятиме підвищенню врожайності. «У цілому за останні роки поступово зростає кількість мінеральних добрив, внесених сільгоспвиробниками. Так, у 2010 році в середньому по Україні було внесено 54 кг діючої речовини на гектар, у 2011 - 68 кг, в 2012 - 80 кг. За попередніми оцінками регіонів, у 2013 році планується внести більше 90 кг діючих речовин на гектар. Так, найбільше планують внести добрив на гектар аграрії Тернопільської, Івано-Франківської та Житомирської областей», - підсумував Присяжнюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

284