Президенти України і Росії Віктор Янукович і Володимир Путін на майбутніх 4 березня переговорах у Москві обговорять енергетичну співпрацю двох країн, у тому числі ситуацію, пов'язану з газотранспортною системою України, повідомив РІА «Новости» прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

«Сторони обговорять питання двосторонньої взаємодії, у тому числі в енергетиці», - повідомив він, додавши, що мова, в тому числі, йде і про українську ГТС.

Про будь-які можливі зрушення у переговорах, за його словами, говорити «поки передчасно». «Не будемо забігати наперед, йдуть експертні переговори, і поки говорити передчасно», - сказав Пєсков.

Він також висловив сумнів, що на зустрічі обговорюватиметься тема аварії ракети-носія «Зеніт», причиною якої стала несправність блоків, вироблених в Україні. «Не думаю», - відповів Пєсков на запитання про те, чи буде порушуватися ця проблема.

Також, за його словами, не буде порушуватися і питання російської мови в Україні.

Посол Росії у Києві Михайло Зурабов, повідомляючи раніше про можливість візиту Януковича до Росії в березні, висловив надію на те, що конфлікт навколо боргу НАК «Нафтогаз України» «Газпрому» за недобір газу не вплине на діалог двох країн у сфері енергетичної співпраці.

Україна кілька років намагається переглянути газові угоди з Росією, називаючи ціну завищеною, а самі контракти - кабальними. При цьому країна істотно скоротила обсяг закупівлі російського газу, з чим не згоден «Газпром», що виставив за підсумками 2012 року «Нафтогазу» рахунок на 7 мільярдів доларів за недобір палива. «Нафтогаз» заявив, що заплатив за весь газ, фактично поставлений в 2012 році, і не вважає справедливими вимоги «Газпрому».

Ще одна актуальна тема двостороннього порядку денного - участь Росії у вирішенні питання з українською газотранспортною системою.

Нагадаємо, у понеділок, 4 березня, Президент України Віктор Янукович здійснить робочий візит до Російської Федерації. Підписання документів за підсумками зустрічі у Москві президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна не планується.

Запланований на 18 грудня 2012 року робочий візит Януковича до Російської Федерації був перенесений.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217