Бенедикт XVI, який став 19 квітня 2005 року 265-м Папою Римським, у четвер о 21:00 (за київським часом) завершив своє служіння як глава Римсько-католицької церкви. З цього моменту у Ватикані почався режим «вакантного престолу» (sede vacante).

Про свій намір зректися Апостольського престолу 85-річний Йозеф Ратцингер оголосив латиною 11 лютого, ставши першим Папою у сучасній історії, який зважився на подібний крок.

За три години до початку режиму «вакантного престолу» Бенедикт XVI, який відтепер носитиме титул «почесного Папи», під дзвін дзвонів покинув Ватикан і на вертольоті відправився у літню папську резиденцію Кастельгандольфо під Римом, де проведе найближчі два місяці, повідомляють РІА «Новости».

Режим «вакантного престолу» триватиме до обрання на конклаві нового Папи Римського.

Під час sede vacante припиняють діяльність всі дикастерії (відомства) Римської курії, включаючи держсекретаріат. Свою діяльність продовжують камерленго, апостольські пенітенціарії, архіпресвітер базиліки святого Петра, генеральний вікарій держави Ватикан, секретарі дикастерій, які займаються звичайною діяльністю церкви, субститут держсекретаріату, секретар щодо відносин святого престолу з державами, а також нунції (дипломатичні представники) і великий елемозінарій (глава служби папських милостей).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188