Через брак відкритих союзників серед великих політичних сил в Україні, Росія використовує в своїх стратегічних цілях маргінальні сили і фігури - такі як КПУ і Віктор Медведчук. Про це заявив професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань.

«Останні заяви Петра Симоненка, в яких він закликає розслідувати обставини укладання контракту з Shell на видобуток сланцевого газу в Україні, надзвичайно схожі з риторикою Віктора Медведчука, який закликає Україну вступати в Митний союз. Компартія всю історію незалежної України послідовно займала позицію Росії в будь-яких конфліктних (або навіть потенційно конфліктних) ситуаціях між нашими країнами. Не приховуючи, таким чином, що воля Кремля залишається фундаментом ідеології українських комуністів. Сьогодні кремлівська політика заснована на зміцненні своїх позицій на світовому енергетичному ринку. І будь-який удар по цих позиціях - як розробка сланцевих родовищ в Україні - призводить російську владу до нервозності. КПУ виступає барометром стану російських політичних еліт», - зазначив Гарань, передає «Gazeta.ua».

За словами політолога, раніше роль радикального спікера російських інтересів в українському політикумі грала Наталія Вітренко.

Однак, зі зниженням її впливу і фактичним зникненням з національної політичної сцени, естафета перейшла від Вітренко комуністам.

«З роками значення комуністів у парламенті знизилося, і тому зараз їх беззмінний лідер намагається всіма силами доводити своїм політичним патронам свою необхідність», - сказав Гарань.

Нагадаємо, 27 лютого Петро Симоненко після розширеного засідання Кабміну заявив, що Компартія наполягатиме на розслідуванні ситуації навколо співробітництва України з компанією Shell. Лідер комуністів також заявив, що вимагає з'ясувати, хто з українських чиновників причетний до укладення договору з Shell, і пообіцяв домагатися відставки глави Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва, реалізовувати проект будівництва LNG-терміналу на узбережжі Чорного моря.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201