Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський називає «традиційно хорошими» польсько-українські відносини. Про це він сказав на спільній з міністром закордонних справ України Леонідом Кожарою прес-конференції у Варшаві після 5-го засідання Ради МЗС двох країн.

За словами Сікорського, Україна - єдина держава, яка не входить до Європейського Союзу і НАТО, яку Польща вважає своїм стратегічним партнером. «Хочу вам передати, що польсько-українські відносини є традиційно хорошими», - сказав міністр журналістам.

Він повідомив, що обговорив з Кожарою низку питань двостороннього співробітництва, серед яких він відмітив 70-ту річницю Волинської трагедії, положення польської національної меншини в Україні та обмін молоддю, а також європейську інтеграцію України, передає «УНІАН».

Сікорський у контексті Волинської трагедії підкреслив важливість проведення Польсько-Українського форуму партнерства, у відкритті якого сьогодні у Варшаві взяли участь керівники МЗС обох країн.

«Ми між урядами вже об'єднані. Тепер потрібно, щоб об'єдналися громадяни наших держав», - сказав він.

У свою чергу Кожара підкреслив, що Україна і Польща планують разом відзначити цю річницю. «У нас є розуміння загального вшанування цієї події, і я думаю, що існує також загальне розуміння щодо проведення відповідних заходів у дусі громадського спокою», - сказав він.

Кожара також відмітив значну кількість запланованих у цьому році зустрічей представників польської і української влади і висловив надію, що вони будуть результативними.

«Я сподіваюся, що протягом року будемо не лише мати зустрічі, але й конкретні результати нашої двосторонньої співпраці і в контексті співпраці з Євросоюзом», - сказав Кожара.

Сікорський висловив подяку владі України за сприяння у вирішенні «заморожених» конфліктів на території колишнього Радянського Союзу, нагадавши, що зараз Українська держава головує в ОБСЄ.

Як відомо, Польща вважається найактивнішим прихильником приєднання України до Євросоюзу. Польща стала членом ЄС у 2004 році.

Експерти також називають Польщу кращим для України прикладом для наслідування, оскільки це також колишня комуністична держава, якій вдалося здійснити необхідні ринкові реформи для вступу в ЄС.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

301