Скасування таємниці усиновлення може вплинути на кількість бажаючих усиновити дитину.

Таку думку у коментарі кореспонденту ForUm'у висловила координатор програм щодо захисту прав дітей Всеукраїнської громадської організації «Жіночий консорціум України» Оксана Москаленко.

«Ви знаєте, я була у Молдові, там скасована таємниця усиновлення. Але як це зробили: її не просто скасували, а докладно розповіли батькам, як повідомити про це дитині, як говорити з нею на цю тему, починаючи з самого маленького віку, аж до того, які їй казки читати, щоб вона розуміла, що те , що вона усиновлена, це нормально, так іноді трапляється. Коли є подібна підтримка сім'ї, то я за таке скасування. Але якщо це буде так: розкрив дитині таємницю усиновлення і залишив його наодинці з самим собою, тоді краще з таким нововведенням почекати. У нас, у принципі, у суспільстві зараз негативне ставлення до усиновлення, деякі люди насправді бояться. Все залежить від того, наскільки держава готова робити додаткові кроки, допомагати такій сім'ї і взагалі оптимізувати систему», - зазначила вона.

На думку експерта, якщо такий законопроект буде прийнятий, він може спочатку вплинути на кількість бажаючих усиновити дитину. «Все залежить від того, які кроки зробить держава, чи буде вона спонукати людей до усиновлення так, як це робиться, наприклад, в Америці», - підкреслила Москаленко.

Як раніше повідомляв ForUm, Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко виступив з ініціативою скасувати таємницю усиновлення, яка регламентується ст.228 Сімейного кодексу України. Зараз ведеться робота щодо розроблення відповідного законопроекту, і після проходження всіх процедур він потрапить на розгляд Верховної Ради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

222