Директор департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Ігор Гарбарук стверджує, що в законопроект «Про внутрішню торгівлю» будуть внесені всі конструктивні пропозиції підприємців. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, він заявив під час обговорення законопроекту в Клубі Кабінету Міністрів.

«Ми максимально врахуємо всі пропозиції, але необхідно розуміти, що корпоративні інтереси сторін не завжди збігаються, і завдання держави - прийняти дійсно найбільш збалансоване законодавство. Ми підтримуємо систему спокійної і виваженої роботи», - сказав розробник законопроекту.

Він підкреслив, що такий закон потрібно прийняти, оскільки торгівля - це надчутлива галузь, що стосується кожного.

Гарбарук повідомив, що Мінекономрозвитку проводить активну роботу з громадськістю щодо даного законопроекту, а також розширені наради за участю експертів і підприємців. «Обговорюються ті чи інші дискусійні положення, які викликають у суспільства занепокоєння», - сказав він і додав, що зараз відпрацьовується пропозиція про внесення змін до тексту проекту, обговорюються питання щодо вилучення з нього тих чи інших положень, наприклад, про звітність, штрафних санкціях і т.д.

Чиновник акцентував увагу на тому, що подібні закони працюють у багатьох країнах, зокрема, у Франції так званий «Торговий кодекс Наполеона» прийнятий ще у 1807 році, а в США «Єдиний торговий кодекс» прийнятий у 1913 році. «На пострадянському просторі такі закони прийняті в РФ, Молдові та Казахстані», - підкреслив він.

У свою чергу заступник голови фонду Держмайна України Сергій Потімков додав, що даний законопроект потрібен. «Є проблеми, які дійсно вимагають регулювання, але воно повинне бути чітким, прозорим і однозначним. Не потрібно давати органам влади додаткові важелі, а потрібно захищати інтереси виробника, підприємця і споживача товарів і послуг», - зазначив він.

Крім того, голова громадської ради при Міністерстві аграрної політики і продовольства Леонід Козаченко закликав підприємців спробувати доопрацювати законопроект «Про внутрішню торгівлю».

Він зазначив, що існуюча редакція документа потребує серйозного доопрацювання для того, щоб він був збалансованим законопроектом, який відповідає інтересам всіх гравців ринку.

Тому, за його совами, необхідно вказувати на спірні моменти й недоробки. «Якщо нас підтримає уряд і Верховна Рада, можна спробувати, і побачимо, що з цього закону вийде... Спробуємо рухатися конструктивно і без емоцій. Не вийде - тоді зупинимося і будемо думати, як рухатися інакше. Але завжди потрібно боротися», - сказав Козаченко.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради проект закону «Про внутрішню торгівлю» №9443 10 листопада 2011 р. 9 січня 2013 р. під час засідання Кабміну прем'єр-міністр Микола Азаров доручив за місяць його доопрацювати.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286