У 2012 році МОЗ України домоглося економії бюджетних коштів при збереженні і поліпшенні якості препаратів, що закуплялися. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу заявила глава управління моніторингу державних цільових програм і державних закупівель відомства Галина Довганчин.

За словами чиновника, торік за підсумками проведених закупівель необхідних ліків міністерством укладено договорів на 1817 млн ​​грн. «При цьому пряма й опосередкована економія бюджетних коштів склала майже 150 млн грн, або близько 8% від обсягу закупівель», - зазначила фахівець.

Вона також додала, що у 2013 році для забезпечення медичних заходів окремих державних програм, а також комплексних заходів програмного характеру передбачені видатки держбюджету в розмірі 2118,1 млн грн, що становить 51,3% від потреби по законодавчо прийнятих програмах. «Втім, з року в рік держфінансування зростає: так, у 2012-му відносно 2011-го воно збільшилося на 5,3%, а торік ще на 14%. При цьому підвищується якість закуплених препаратів без підвищення ціни. Наприклад, майже всі препарати для дітей є оригінальними, з ринку централізованих закупівель витіснена переважна більшість генеричних засобів», - сказала Довганчин.

Також Мінохоронздоров'я, за даними експерта, вдалося поліпшити конкурентне середовище галузевих держзакупівель і прозорість тендерних процедур. «Досягти цього вийшло шляхом посилення міністерством неупередженого та справедливого ставлення до всіх учасників ринку при розміщенні держзамовлень, плюс завдяки більшій відкритості процесу за рахунок залучення громадськості та пацієнтів на всіх етапах державних закупівель. Так, представники громадських і пацієнтських організацій входять до складу номенклатурних комісій і постійних робочих груп МОЗ, а на розкриття пропозицій запрошуються представники ЗМІ», - акцентувала чиновник.

Вона підкреслила, що МОЗ підтримує максимально допустиме за законом залучення вітчизняних виробників до участі в держзакупівлях: майже третина закупівель у 2012 році була зроблена в українських компаній.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

334