Інформація про те, що Стокгольмський суд нібито зобов'язав НАК «Нафтогаз України» поставити 13,1 млрд. куб м газу італійській IUGAS, не відповідає дійсності. Про це йдеться в прес-релізі, поширеному НАК «Нафтогаз України».

За результатами розгляду Стокгольмським арбітражним судом спору між італійською компанією IUGAS і Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» 19 жовтня 2010 року і 19 грудня 2012 р. були прийняті рішення, згідно з якими рішення про стягнення з Компанії «Нафтогаз України» 13,1 млрд куб м природного газу на користь італійської компанії IUGAS не приймалося, говориться в прес-релізі НАК «Нафтогаз України».

При цьому, згідно з рішеннями Стокгольмського арбітражу, в період до 1 вересня 2008 року «Нафтогаз України» не несе відповідальності за нездійснення поставок природного газу у зв'язку з тим, що IUGAS не подавала заявок на його поставку; у період з 1 вересня 2008 року по 31 грудня 2010 р. відповідальність Компанії «Нафтогаз України» обмежується штрафом у 12,7 млн. доларів; у період 2011-2012 рр.. «Нафтогаз України» не несе відповідальності за нездійснення поставок природного газу в зв'язку з існуванням обставин, які були поза контролем Компанії.

Спір щодо поставок природного газу у 2013 році (останній рік дії контракту) Стокгольмський арбітражний суд не розглядав, пише «Кореспондент».

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» також вимагатиме від видання «Комерсант-Україна» опублікувати спростування недостовірної інформації, поширеної у цій справі, повідомляється в прес-релізі компанії.

Раніше в неофіційному коментарі представники НАК зазначили, що компанія оспорюватиме штраф у 12,7 млн. доларів. Крім того, рішення Стокгольмського арбітражу має бути підтверджено в українському суді.

Довідка
Контракт між українським «Нафтогазом» і італійською IUGAS був укладений 10 років тому, коли Україна мала доступ до значних ресурсів середньоазіатського газу. Продаючи цей газ італійцям, Україна могла заробити в загальній складності понад 6 млрд. доларів. У нинішній ситуації, купуючи газ за ціною більше 400 дол. за тисячу кубометрів, Україна не може продавати його Італії по $110.

Слід зазначити, що ще у 2004 році, коли було укладено договір на поставку, в італійської сторони не було технічної можливості прийняти цей газ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205