Генеральна прокуратура має намір примусово взяти зразки крові для аналізу у колишнього Президента (2005-2010) Віктора Ющенка у рамках розслідування кримінальної справи про його отруєння діоксином відразу ж після розробки механізму здійснення такої процедури.

Про це в інтерв'ю радіостанції «Э хо Москвы» сказав перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін.

«Єдина проблема сьогодні - це процедури відбору проб (крові). Поки немає... якщо така процедура буде розроблена, то ми сподіваємося їх (проби крові Ющенка) отримати і провести їх аналіз та прийняти остаточне рішення у справі Ющенка», - сказав він.

За словами Кузьміна, необхідну процедуру вже розробляє Міністерство охорони здоров'я і Пенітенціарна служба, повідомляють «Українські новини».

Він також зазначив, що раніше охорона Ющенка з ініціативи екс-Президента власноруч знищила проби зі зразками його крові, які могла б використовувати Генпрокуратура для встановлення факту отруєння діоксином.

Як повідомляв ForUm, раніше Кузьмін не виключав можливості примусового відбору зразків крові у Ющенка.

Нагадаємо, 5 вересня 2004 року Ющенко, будучи кандидатом у президенти, зустрічався з керівництвом Служби безпеки України, після чого відчув нездужання і 10 вересня був госпіталізований у віденську клініку. Лікарі заявили, що Ющенко отруєний діоксином, причому отрута потрапила в організм пацієнта приблизно за п'ять днів до госпіталізації. Пізніше було проведено низку експертиз. Повторна експертиза наприкінці травня 2006 року підтвердила факт наявності діоксину в організмі Ющенка.

У листопаді 2009 року тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з розслідування обставин отруєння Ющенка у 2004 році заявила про необхідність провести нові дослідження аналізів, які б підтверджували версію отруєння, а також змінити склад прокурорської слідчої групи.

Після призначення на пост генпрокурора (початок листопада 2010 року) Віктор Пшонка неодноразово підтверджував наміри провести додатковий аналіз крові Ющенка у рамках розслідування цієї справи, щоб встановити, чи дійсно мало місце отруєння.

Ющенко заявив, що погодиться повторно здати кров на аналіз в національну лабораторію, якщо Генпрокуратура наведе вагомі причини для цього. За його словами, у нього у крові досі залишилося 5% діоксину.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

322