Директор Бортницької станції аерації Володимир Бражник заявив про загрозу екологічної катастрофи. За його словами, на земляних дамбах БСА, які утримують відходи після очищення стічних вод, виявлено 18 промивів, пише «Комерсант-Україна». Захисні споруди можуть не витримати танення снігу, і відходи заллють довколишні населені пункти.

«Як тільки почнеться інтенсивне танення снігу, будуть утворюватися численні струмочки, які потягнуть грунт з дамб. Якщо розмив дамби досягне чотирьох-п'яти метрів, утвориться суцільний потік висотою в два метри, який знесе все», - пояснив Бражник.

Бортницька станція аерації - єдина система з очищення стічних вод Києва та кількох міст Київської області. Її перший блок був побудований ще у 1964 році. Для мулу, який утворюється під час очищення, виділено три поля на 272 га. Поле N3 законсервовано і не функціонує. До 1985 року перероблені залишки використовувалися як добриво, що дозволяло звільняти резервуари. Але після заборони використовувати цей мул всі відходи перенаправляються на два поля, які розраховані на 3 млн кубометрів мулу. Зараз на них знаходяться близько 10 млн кубометрів і щодня скидаються ще близько 12 тис. кубометрів. Цей обсяг стримують насипні дамби.

Директор БСА підкреслив, що зараз рівень мулу складає два-три метри над землею. Він розповів, що у разі руйнування греблі залишки не потраплять у Дніпро, оскільки до річки 12 км: «Але вони потраплять в села Щасливе та Бортничі, які знаходяться поруч. А відстань від поля N2 до найближчого населеного пункту взагалі 900 метрів».

За словами Бражника, з 2007 року проводиться реконструкція мулових полів загальною вартістю 241,6 млн грн, яка буде завершена у 2015 році. Зараз вона профінансована майже на 133 млн грн. «Якщо ми й далі будемо так їх підсипати і фінансувати, то все виллється набагато раніше 2015 року. Тому ми просимо терміново виділити близько 6 млн грн, щоб засипати наявні промии, поки тримається мороз», - сказав він.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238